woensdag, juli 26, 2006

vertegenwoordiger

Ik wist niet dat het woord nog bestond of in de volksmond nog werd gehanteerd.
Ik heb me vergist.

Op een feestje van de Catalaan kwam ik in gesprek met een jonge dame die vooral mijn broer goed kent. Hoe goed weet ik niet. Maar ze was door dit toeval meer in mij geïnteresseerd dan pakweg 2 minuten voor dat ze wist dat ik een voor haar bekende broer had. Zo gaat dat nu eenmaal. Als er een link is dan wordt er met elkaar gesproken. Is die er niet dan rest nog de keuze om al dan niet het gesprek te verlengen. Of de keuze tussen moed en lafheid.

Bon. Ons gesprek werd dus verlengd met een vraag die me enigzins verraste.
"Ben jij gene voajasjzeur?" De voajasjzeur !!" oftewel de vertegenwoordiger. Vandaag beter bekend als de account executive, de account manager, de key account manager, de sales executive, de manager formerly known as the account and prospective specialist in sales.

Het was niet de woordenschat of het verouderd woordgebruik dat me deed glimlachen.
Het was vooral de beweging van optrekken van neus en de plots in de ruimte merkbare zweem van hovaardigheid ten overstaan van het voajasjzeurisme dat me deed tintelen.
Ahaa. De klasse. De elite. Soms steekt ze de kop op op plaatsen waar je het nooit verwacht.
In discussie treden baat niet.
Want het is te makkelijk om de stiel van verkoper, want dat is het, te verdedigen.

Verkoop, iets aan de man brengen, (tegen)argumenteren, vragen stellen, empathie, zoeken naar overeenkomsten, leren, samen beter worden, meningen delen, interesses aftasten, onderhandelen, motiveren, in beweging zijn, ontdekken, jezelf en anderen verbazen, plezier hebben, spanning voelen, ...
Verkoop is alles en iedereen op elke plaats op elk tijdstip bewust en onbewust onder mekaar of op afstand constant als je het nu wil of niet.

Behalve voor de elite !!

1 opmerking:

I wish zei

Mooi, mooi, mooi. Ik maakte helemaal hetzelfde mee, enkele weekjes geleden over een vriend: "Is dat gene voyageur?"

In een niet zo ver verleden heb ik een overste ooit vanuit m'n elitair alter ego gezegd dat ik 'vertegenwoordiger' niet zo graag hoorde als het over m'n functie ging. Hij antwoordde: "Maar zeg, het is toch fantastisch om uw onderneming te vertegenwoordigen. Dan ben je toch ook een vertegenwoordiger."

Sommige ondernemingen en verkopers hebben de verkoopsstiel in een ver verleden en in een dicht heden toch wel wat verziekt. En die lui hebben ervoor gezorgd dat sommigen alle voyageurs over één veralgemenende kam scheren. Foei.

Trouwens, docteurs zijn ook voyageurs. Die rijden toch ook met hun voiture van t'één naar t'ander.

Al wat ik hierboven schrijf is natuurlijk helemaal fictie en totaal niet gebaseerd op de werkelijkheid. Mogelijke herkenbaarheid van personen berust enkel op toeval.