zaterdag, november 03, 2007

Toeristenval op Placa Reial


Barcelona. Zoals Venetië, Rome, New York, Parijs, Londen en Praag verplichte kost voor elke citytripper. In Barcelona loopt de toerist als een rat in de val van Placa Reial.
Placa Reial is een monumentaal plein met een eigen geschiedenis (Colombus - Isabella - Amerika - wikipedia)en ligt vlak bij de Ramblas. Concentratie van buitenlanders die sitting ducs zijn voor meer mala dan bonafide handelaars.
Placa Reial telt een handvol goede restaurants maar die liggen jammer genoeg naast een pak cafe's en bars die zo snel mogelijk binnen de kortst mogelijke tijd geld willen aftroggelen. Hoe? Simpel. Een vijftal obers proberen je aan tafel te krijgen. Als je gaat zitten is hun job gedaan en ben je verplicht te wachten op die ene andere ober die verantwoordelijk is voor het opnemen van je bestelling. Het is maar één ober, je moet dus wachten. De buit is voor hen binnen: je zit.
De vijf andere lummelen wat rond. De meest ambitieuze van deze 'binnendoeners' ruimt traag een tafel af. Het zijn duidelijk geen catalanen want als je hen in deze taal aanspreekt gebaren ze van kromme castilliaan.
Blijf er dus weg. Drankjes en hapjes zijn er peperduur. Trouwens, de tapas staan duidelijk geafficheerd en toch brengen de snoodaards de menukaart.
Voor de rest is Placa Reial zeer de moeite waard.

Geen opmerkingen: