maandag, november 26, 2007

woensdag, november 07, 2007

Indian Talking Stick



Bij discussie of onenigheid is het gebruik van de Indian Talking Stick een methode die sneller tot oplossingen of algemeen begrip kan leiden.
De Indian Talking Stick heeft enkel nut als de volgende regels strikt worden nageleefd.
1. Alle partijen zijn bereid om tot een oplossing te komen. De wil om uit een probleem te geraken moet voor iedereen aanwezig zijn.
2. Diegene die de talking stick vasthoudt is de enige die spreekt. Hij mag de stick vasthouden zolang hij wil.
3. Diegene die geen talking stick vasthoudt zwijgt en luistert aandachtig.
4. Zodra de spreker zijn mening, stelling heeft uitgesproken kiest hij iemand uit de groep die zijn mening in zijn eigen woorden herhaalt. Enkel op deze manier kan de spreker zich 'begrepen' voelen.
5. Van zodra de spreker zich begrepen voelt geeft hij de stok door. De volgende spreker mag niet in herhaling vallen. De vorige stelling, mening mag dus niet herhaald worden.

Door iedereen de kans te geven te spreken en door alle andere partijen te verplichten om aandachtig te luisteren is de kans groter om tot een akkoord te komen. Zo niet dan toch ten minste tot wederzijds begrip en respect.

Lisa had vorig weekend een pyamaparty. Ze had dit weekend tot in de puntjes voorbereid. Welke spelletjes zouden worden gespeeld, wat ze gingen eten, waar ze gingen spelen ... enfin een hele planning.

Na twee uurtjes was Lisa triest omdat het niet echt liep zoals ze wilde. Sommige vriendinnetjes waren een beetje 'te druk' (luidruchtig) aan het spelen en waren minder bereid om de voorafbepaalde planning strikt te volgen.
De talking stick werd in een kringetje van in kleermakerszit gehurkte engeltjes doorgegeven. Toen Lisa aan de beurt was wilde ze eerst niet.
- "Allez Lisa, je moet het nu zeggen wat je wilt zeggen. Het is je enige kans. We zien dat je niet bent zoals we je kennen" drong een vriendinnetje aan.
Lisa gooide stilletjes haar frustratie in de groep.

De uitleg van de twee speelse meisjes was:
- "Ik zit al de hele dag binnen. Ik had zin om naar buiten te gaan zodat ik me eventjes kon uitleven maar ik durfde dat niet aan jou zeggen Lisa omdat je zo een mooi plan voor ons had gemaakt"
- "Ik was een beetje druk omdat ik zo gelukkig ben dat ik bij jullie ben. Ik kan mijn blijdschap niet verbergen. Ik besef dat niet iedereen op een pyamaparty wordt uitgenodigd. Ik voel me daarom heel blij. Misschien een beetje te blij?"

(8 jaar dames en heren)

Mondjes gingen open. Die van mij incluis. Traantjes verdwenen en iedereen speelde voort. Het werd een fantastische pyamaparty.




zaterdag, november 03, 2007

in El Rincon d'el Artiste


El Rincon d'el Artiste is één van de fameuze restaurants in Barcelona (op Diagonal).
Elke muur is behangen met foto's van bekende Spaanse artiesten die in deze zaak een avondje plezier hebben beleefd.
Elke dinsdagavond vanaf halfacht brengt deze entertainer een ode aan Antonio Machin.
We eten tapas, we drinken wijn, we zijn in zeer goed gezelschap.

Heerlijk

Zo simpel en zo leuk. Fietsje huren aan het standbeeld van Colon en rijden maar.
11€ voor een halve dag.

Toeristenval op Placa Reial


Barcelona. Zoals Venetië, Rome, New York, Parijs, Londen en Praag verplichte kost voor elke citytripper. In Barcelona loopt de toerist als een rat in de val van Placa Reial.
Placa Reial is een monumentaal plein met een eigen geschiedenis (Colombus - Isabella - Amerika - wikipedia)en ligt vlak bij de Ramblas. Concentratie van buitenlanders die sitting ducs zijn voor meer mala dan bonafide handelaars.
Placa Reial telt een handvol goede restaurants maar die liggen jammer genoeg naast een pak cafe's en bars die zo snel mogelijk binnen de kortst mogelijke tijd geld willen aftroggelen. Hoe? Simpel. Een vijftal obers proberen je aan tafel te krijgen. Als je gaat zitten is hun job gedaan en ben je verplicht te wachten op die ene andere ober die verantwoordelijk is voor het opnemen van je bestelling. Het is maar één ober, je moet dus wachten. De buit is voor hen binnen: je zit.
De vijf andere lummelen wat rond. De meest ambitieuze van deze 'binnendoeners' ruimt traag een tafel af. Het zijn duidelijk geen catalanen want als je hen in deze taal aanspreekt gebaren ze van kromme castilliaan.
Blijf er dus weg. Drankjes en hapjes zijn er peperduur. Trouwens, de tapas staan duidelijk geafficheerd en toch brengen de snoodaards de menukaart.
Voor de rest is Placa Reial zeer de moeite waard.